The Fifth Season – N.K. Jemisin

Originell fantasy tycker jag är svårt att finna, så när man gör det kan man inte annat än att bli lite lyrisk. N.K. Jemisin har skapar en värld jag aldrig tidigare befunnit mig i, samtidigt som det på många sätt är samma värld som jag lever i. Denna bok är ett måste för alla fantasyälskare!

19161852

Bokfakta
Titel: The Fifth Season
Författare: N.K. Jemisin
Utgivningsår: 2015
Förlag: Orbti
Serie: The Broken Earth

The Fifth Season är första boken i serien The Broken Earth och utspelar sig på en plats som liknar vår planet. Kanske är det Jorden i ett parallellt universum eller något annat, det framgår inte riktigt. På planeten finns en stor  kontinent som sträcker sig från norr till söder som heter The Stillness. Men egentligen är det allt annat än lugnt. Under kontinenten är jorden i gungning och anfrätts av ständiga skalv, vilka leder till vulkanutbrott, gasläckage och tsunamis. Med ojämna mellanrum sker större utbrott som påverkar miljön och mänskligheten på katastrofala sätt, vad de kallar för en femte säsong. För att hålla världen fungerande har de styrande mer eller mindre förslavat den del av mänskligheten som besitter förmågan att stilla jorden. Vi får följa tre karaktärer som lever i denna värld. Först möter vi kvinnan Essun som precis funnit sin son mördad och sin dotter saknad. Vi följer den unga flickan Damaya, vars föräldrar precis insett att hon är en orogene, det vill säga att hon besitter förmågan att dra kraft från jorden, och nu skickar iväg henne med en okänd man mot ett okänt öde. Och så presenteras vi för den unga kvinnan Syenite, en orogene som lever i The Fulcrum (den statliga institution i vilken dessa människor får möjlighet att lära sig hantera sin förmåga samtidigt som de får lära sig inom vilka villkor de får nyttja den för att tjäna riket) och som skickas iväg på sitt första uppdrag utanför stadens murar. Och nu håller världen på att gå under, för sista gången.

Jag gillade verkligen denna roman. N.K. Jemisin har ett språk som är lätt att ta till sig och sidorna försvinner iväg utan något större motstånd. Man släpps snabbt in i karaktärernas liv och under deras skinn. Samtidigt som man får en rik inblick i det mänskliga tillståndet är det svårare att överblicka världen man befinner sig i. Jemisin leder inte läsaren in i världen med långa, hjälpsamma beskrivningar och förklaringar över sakernas tillstånd, utan man får själv pussla ihop hur världen fungerar genom de olika karaktärernas upplevelser och kunskaper. Och det gillar jag skarpt. Det skapar en autentisk känsla för världen, för visst brukar man inte förklara för andra hur världen fungerar när man lever i samma samhälle. Hur världen är förskaffad är ju självklart för dem som lever i den, och det tycker jag hon fångar med sin berättarteknik.

Jag gillar även att boken har starka kvinnliga huvudkaraktärer, vilket känns lite ovanligt för fantasygenren. Visst finns det kvinnliga karaktärer i andra fantasyromaner, men ganska ofta försöker de vara starka genom att försöka likna män eller följa en klassisk manlig mall. Jemisins karaktärer är starka personer som råkar vara kvinnor. Det känns lite ovanligt.

Huvudtemat i romanen är förtryck. Vem har makten och vem förtrycker vem. I denna värld förtrycker de med styrande makt dem som har makt över jorden. Allt rättfärdigat med allmänhetens bästa. De styrande har skapat en myt där de med förmågor framställs som farliga om de inte kontrolleras av staten, vilken kan lära dem att hantera deras krafter. På så vis hålls dessa kraftfulla människor på plats. Men vad händer om de bestämmer sig för att de inte längre tror på myten? Vad händer om de inte längre vill vara statens slavar? Vad händer om de inte längre har någonting att förlora?

Om du vill läsa något originellt, spännande och tankeväckande då kan jag verkligen rekommendera denna bok!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s