Kvinnliga författarmånaden: Gabriela Mistral

f86520e5e08b1b51a17607bb43484232

Gabriela Mistral var den första personen, och fortfarande den enda kvinnan, från Sydamerika att tilldelas Nobelpriset i litteratur. Hon föddes den 7 april 1889 i Vicuña, Coquimbo, Chile. Hennes egentliga namn var Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga. Hon växte upp under skrala förhållanden och fattigdom var aldrig långt borta. När hon var 15 försörjde hon sig själv och sin mor genom att arbeta som lärarassistent.

1904 publicerades Mistrals första dikter i den lokala tidningen. Hon använde då olika variationer av sitt dopnamn till sina texter. Från 1908 började hon använda namnet Gabriel Mistral när hon skrev. Hon skapade sin pseudonym genom att kombinera namnen på sina favorit poeter; Gabriele D’Annunzio and Frédéric Mistral. 1914 uppmärksammades hon för första gången för sin poesi då hon vann första plats i en nationelll tävling med verket Dödens sonetter. 



Gabriela arbetade som lärare och 1922 flyttade hon till Mexico. Samma år publicerar hon sitt första verk Desolación i New York. Från 1935 och framåt arbetade hon som konsul i flera länder bl.a. Frankrike.

Gabriela Mistral avled den 10 januari 1957 efter en längre tids sjukdom i cancer.

Bibliografi

  • Desolación, 1922.
  • Lecturas para mujeres, 1923.
  • Ternura, 1924.
  • Nubes blancas y breve descripción de Chile, 1934.
  • Tala, 1938.
  • Antología, 1941.
  • Lagar, 1954.
  • Recados contando a Chile, 1957.
  • Poema de Chile, 1967 (postum utgiven).

Verk på svenska

  • 1945 – Dikter i tolkning (av Hjalmar Gullberg)
  • 1949 – Den heliga vägen (övers. Hjalmar Gullberg)

Källor: Wikipedia, Engelska Wikipedia, Världslitteratur.se

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s