Kvinnliga författarmånaden: Toni Morrison

2-1-toni-morrison

Toni Morrison (född Chloe Anthony Wofford) är en erkänd amerikansk författare, redaktör och Professor Emeritus vid Princeton University. Hon föddes den 18 februari 1931 i Lorain, Ohio, USA. Hon fattade tidigt ett tyckte för litteratur och hennes bland hennes favoritförfattare fanns Jane Austen och Leo Tolstoj. 1949 började hon studera vid Harvard University och 1955 tog hon en masterexamen i engelska. Hon började därefter arbeta som lärare. Det var under den tiden som hon träffade Harold Morrison, vilken hon senare skulle gifta sig med. De fick tillsammans två barn, men äktenskapet höll inte och 1964 skilde de sig.

Morrison började skriva under sin studietid i en informell skrivargrupp. Där presenterade hon en novell om en svart flicka som längtade efter att ha blå ögon. Detta skulle sedan utvecklas till att bli hennes debutroman, De blåaste ögonen, som utkom 1970. Förutom denna roman är hon även känd för böcker som Sula (1973), Salomons sång (1977) och Älskade (1987). Älskade blev även filmatiserad 1998 med Oprah Winfrey och Danny Glover i huvudrollerna.

toni-morrison

Morrison har fått motta flera hedersbetygelser över sitt författarskap. 1987 vann hon Pulizer priset, The American Book Award och Anisfield-Wolf Book Award för romanen Älskade. 1993 tilldelades hon som den första svarta kvinnan Nobelpriset i litteratur. Och 1996 fick hon Jefferson Lecture, USA:s federala regerings högsta ära för prestationen inom humaniora. Hon har även fått motta Presidential Medal of Freedom 2012.

Morrisons författarskap präglas av sina episka teman, livliga dialoger och rika karaktärer. Hon skriver ofta om svarta kvinnor, men vill inte själv definiera sig som feminist. Hon menar att hennes författarskap snarare handlar om öppenhet, vilket hon inte tycker att etiketter som t.ex. feminist gör. Att definiera hennes verk som feministiska menar hon istället skulle stänga in dem, och henne, vilket hon inte vill.

Bibliografi

Romaner

  • 1970 – De blåaste ögonen, översättning Kerstin Hallén (The Bluest Eye, 1970)
  • 1974 – Sula, översättning Mikael Mörling (Sula, 1973)
  • 1978 – Solomons sång, översättning Mårten Edlund (Song of Solomon, 1977)
  • 1982 – Tjärdocka, översättning Mikael Mörling (Tar Baby, 1981)
  • 1989 – Älskade, översättning Kerstin Hallén (Beloved, 1987)
  • 1993 – Jazz, översättning Kerstin Hallén (Jazz, 1992)
  • 1999 – Paradis, översättning Kerstin Hallén (Paradise, 1997)
  • 2004 – Kärlek, översättning Kerstin Hallén (Love, 2003)
  • 2009 – En välsignelse, översättning Kerstin Hallén (A Mercy, 2008)
  • 2014 – Hem, översättning Ulla Danielsson (Home, 2012)
  • 2016 – Gud hjälpe barnet, översättning Helena Hansson (God Help the Child, 2015)

Facklitteratur översatt till svenska

  • 1993 – Mörkt spel (Playing in the Dark, 1992) översättning Kerstin Hallén
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s