Kvinnliga författarmånaden: Charlotte Brontë 

n-charlotte-bronte-628x314

Charlotte Brontë föddes den 21 april 1816 i Thornton, West Yorkshire, England. Hon var tredje barnet av vad som blev fem syskon. Hennes två äldsta systrar dig i tidig ålder, men hon hade två yngre systrar, Emily och Anne, samt en äldre bror, Bramwell. Charlotte och hennes systrar utbildades på internat och efter skoltiden arbetade Charlotte som lärarinna en tid. 1842 åkte hon och systern Emily till Bryssel och studerade språk. 1944 återvände de till England där Charlotte involverade dig i ett skolprojekt i hemstaden prästgård.
Charlotte debuterade 1846 tillsammans med sina systrar med diktverket Poems av Currer, Ellis och Acton Bell. Bakom pseudonymen Currer Bell gav Charlotte ut sina första verk. 1847 publicerades Charlottes första roman Jane Eyre.  Jane Eyre var en kommersiell framgång. Att det ryktades om att författaren var en kvinna kan också ha hjälpt till så det gjorde boken lite otillåten och spännande.  Brontës roman var banbrytande i det att den har ett kvinnligt berättar jag och är skriven i första person.

138650-004-a5996d67

 

1854 gifte Charlotte sig med Arthur Bell Nichols, hennes fars adjunkt. Strax därpå blev hon gravid. Hon hade en svår graviditet som tog hårt på hennes hälsa och i mars 1855 avled hon. Enligt dödscertifikatet var orsaken tuberkulos,  men flera av Charlottes levnadstecknare anser att orsaken snarare var uttorkning och undernäring p.g.a. kraftigt illamående i och med graviditeten.

 

Bibliografi

  • 1847 – Jane Eyre, (Jane Eyre (översättning Gun-Britt Sundström, Bonnier, 1999))
  • 1849 – Shirley, (Shirley, (översättning Eric Rudolf Henschen, Wasmuth, 1854))
  • 1853 – Villette, (Villette, (anonym översättning, Linköping: Ridderstad, 1854))
  • 1857 – The Professor (Professoren, skriven före Jane Eyre, utg. postumt, (anonym översättning, Linköping, 1858)
  • “The search after happiness”([Okänd svensk titel]. Ingår i Ungdomssynder (översättning av Bertil Falk, Zen Zat,2008) [Innehåller även en novell av Jane Austen])
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s