Kvinnliga författarmånaden: Svava Jakobsdóttir

365-svava-jakobsdc3b3ttir_ritvel-1024x673

Svava Jakobsdóttir föddes den 4 oktober 1930 i Neskaupstađur, Island. Hon var författare, poet och politiker. Mest känd var hon för romanen Leigjandinn som även givits ut på svenska med titeln Den inneboende . Romanen kan ses som en metafor för den amerikanska truppnärvaron på Island under och efter andra världskriget.
Jakobsdottir bodde mellan 1935 och 1940 i Kanada och studerade som ung kvinna vid Smiths College, USA. Hon debuterade 1965 med novellsamlingen 12 Konur (12 kvinnor). Hennes författarskap var karaktäriserar av hennes unika surrealistiska feminism.1129596

Hennes politiska intressen gjorde att hon mellan 1971 och 1979 satt som ledamot för vänsterpartiet Alþýđubandalagiđ i det isländska Alltinget. Hon arbetade även med kulturutbyte och sätt i styrelsen för Nordiska hus 1979 – 1984.

Jakobsdóttir avled den 21 februari 2004.

Bibliografi

Noveller

  • 12 konur, 1965.
  • Veisla undir grjótvegg, 1967.
  • Sögur, 1979.
  • Gefið hvort öðru, 1982.
  • Endurkoma, 1986.
  • Smásögur, 1987.
  • Undir eldfjalli, 1989.
  • Sögur handa öllum, 2001.

Romaner

  • Leigjandinn, 1969.
  • Gunnlaðar saga, 1987.

Skådespel

  • Hvað er í blýhólknum 1970
  • Lokaæfing 1983

Utgivet på svenska

  • Den inneboende, 1971, (Leigjandinn, 1969), (översättning: Ingegerd Fries)
  • Gunnlöds saga, 1990, (Gunnlaðar saga, 1987), (översättning: Inge Knutsson)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s