Kvinnliga författarmånaden: Astrid Lindgren

astrid-lindgren

Astrid Lindgren, född 14 november 1907 i Vimmerby, Småland, är en av Sveriges mest omtyckta barnboksförfattare. Hon var även manusförfattare, förlagsredaktör och opinionsbildare. Hon är känd över hela världen för sina böcker om bland andra Pippi, Emil och Karlsson.

astrid_lindgren_1924

Lindgren har tilldelats flertalet priser under sin långa karriär. Hon har t.ex. tilldelats Svenska Akademiens guldmedalj, International Writer’s Price och utsetts till hedersdoktor vid universitetet i Linköping, Leicester och Warszawa. Det har även instiftats flertalet priset i hennes namn, där det främst är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, vilket delas ut av Sveriges regering sedan 2002. Prissumman är på fem miljoner kronor vilket gör det till världens näst största litteraturpris, endast slaget av Nobelpriset. Hon är även den första barnboksförfattaren att bli invald i Samfundet de Nio. Astrid Lindgren var även under senare delen av sitt liv en tongivande samhällsdebattör. Bland annat debatterade hon marginalskatten under valrörelsen 1976. Hon engagerade sig även för barnens rättigheter, mot kärnkraften och  i djurskyddskampen. 1994 tilldelades hon Right Livelihood Award för sin kamp för såväl barnens som djurens rättigheter.

lindgren_1960

Astrid flyttade som 18-åring till Stockholm och utbildade sig till sekreterare. Hennes författarbana började med att hon berättade sagor för sina barn som hon senare skrev ner. Detta blev första manuset till Pippi Långstrump. Den första boken som hon fick publicerad var dock flickboken Britt-Marie lättar sitt hjärta, 1944, vilken vann andra plats i en manustävling. Året därpå vann Lindgren första plats i en annan manustävling med Pippi Långstrump, vilket blev hennes stora genombrott. Astrid Lindgrens författarskap omfattar nästan 40 böcker, bilderböcker, några teaterpjäser, visor och dessutom skrev hon manus till film, radio och tv.

Astrid Lindgren blev 94 år. Hon avled i januari 2002 i sitt hem i Stockholm.

Bibliografi

Barn- och ungdomsböcker samt novellsamlingar

  • 1944 – Britt-Mari lättar sitt hjärta
  • 1945 – Pippi Långstrump
  • 1945 – Kerstin och jag
  • 1946 – Pippi Långstrump går ombord
  • 1946 – Mästerdetektiven Blomkvist
  • 1947 – Alla vi barn i Bullerbyn
  • 1948 – Pippi Långstrump i Söderhavet
  • 1949 – Mera om oss barn i Bullerbyn
  • 1949 – Nils Karlsson Pyssling (novellsamling med bl.a. Peter och Petra)
  • 1950 – Kajsa Kavat (novellsamling)
  • 1950 – Kati i Amerika
  • 1951 – Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
  • 1952 – Kati på Kaptensgatan (senare omdöpt till Kati i Italien)
  • 1952 – Bara roligt i Bullerbyn
  • 1953 – Kalle Blomkvist och Rasmus
  • 1954 – Mio, min Mio
  • 1954 – Kati i Paris
  • 1955 – Lillebror och Karlsson på taket
  • 1956 – Rasmus på luffen
  • 1956 – Barnen på Bråkmakargatan
  • 1957 – Rasmus, Pontus och Toker
  • 1959 – Sunnanäng (novellsamling)
  • 1960 – Madicken
  • 1961 – Lotta på Bråkmakargatan
  • 1962 – Karlsson på taket flyger igen
  • 1963 – Emil i Lönneberga
  • 1964 – Vi på Saltkråkan
  • 1966 – Nya hyss av Emil i Lönneberga
  • 1968 – Karlsson på taket smyger igen
  • 1970 – Än lever Emil i Lönneberga
  • 1973 – Bröderna Lejonhjärta
  • 1976 – Madicken och Junibackens Pims
  • 1981 – Ronja Rövardotter

Noveller

  • 1949 – I skymningslandet
  • 1979 – Pippi Långstrump har julgransplundring
  • 1984 – När lilla Ida skulle göra hyss
  • 1985 – Emils hyss nr 325
  • 1986 – Inget knussel, sa Emil i Lönneberga
  • 1987 – Assar Bubbla eller Det var nära ögat att det inte blev någon bok om Pippi Långstrump
  • 1991 – När Lisabet pillade in en ärta i näsan
  • 1993 – Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken

Bilderböcker

  • 1947 – Jag vill inte gå och lägga mej (illustrationer av Birgitta Nordenskjöld – senare släppt i nyupplaga med illustrationer av Ilon Wikland)
  • 1947 – Känner du Pippi Långstrump?
  • 1951 – Jag vill också gå i skolan (illustrationer av Birgitta Nordenskjöld – senare släppt i nyupplaga med illustrationer av Ilon Wikland)
  • 1954 – Jag vill också ha ett syskon (illustrationer av Birgitta Nordenskjöld – senare släppt i nyupplaga med illustrationer av Ilon Wikland)
  • 1956 – Nils Karlsson-Pyssling flyttar in
  • 1958 – Kajsa Kavat hjälper mormor
  • 1961 – Jul i stallet (ill. Harald Wiberg, nyutgåva: ill. Lars Klinting)
  • 1963 – Jul i Bullerbyn
  • 1965 – Vår i Bullerbyn
  • 1966 – Barnens dag i Bullerbyn
  • 1967 – Skrållan och sjörövarna
  • 1969 – Pippi flyttar in
  • 1969 – Pippi ordnar allt
  • 1970 – Pippi är starkast i världen
  • 1970 – Pippi håller kalas
  • 1971 – Visst kan Lotta cykla
  • 1971 – På rymmen med Pippi Långstrump
  • 1971 – Pippi går till sjöss
  • 1971 – Pippi vill inte bli stor
  • 1972 – Den där Emil
  • 1973 – Allrakäraste syster (ur novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling, ill. Hans Arnold)
  • 1976 – När Emil skulle dra ut Linas tand
  • 1977 – Visst kan Lotta nästan allting
  • 1983 – Titta Madicken, det snöar!
  • 1984 – Spelar min lind, sjunger min näktergal (ur novellsamlingen Sunnanäng, ill. Svend Otto S)
  • 1985 – Draken med de röda ögonen (ill. Ilon Wikland)
  • 1986 – Skinn Skerping – Hemskast av alla spöken i Småland (ill. Ilon Wikland)
  • 1989 – När Bäckhultarn for till stan (ill. Marit Törnqvist)
  • 1990 – Visst är Lotta en glad unge
  • 1991 – När Adam Engelbrekt blev tvärarg (ur novellsamlingen Kajsa Kavat, ill. Marit Törnqvist)
  • 1994 – I skymningslandet (ur novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling, ill. Marit Törnqvist)
  • 1995 – Emil med paltsmeten
  • 1997 – Emil och soppskålen
  • 2000 – Pippi Långstrump i Humlegården
  • 2002 – Mirabell (ur novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling, ill. Pija Lindenbaum)
  • 2003 – Sunnanäng (ur novellsamlingen Sunnanäng, ill. Marit Törnqvist)

Fotoberättelser

Fotografier av Anna Riwkin-Brick.

  • 1956 – Eva möter Noriko-san
  • 1958 – Sia bor på Kilimandjaro
  • 1959 – Mina svenska kusiner
  • 1960 – Sötast i världen
  • 1960 – Lilibet, cirkusbarn
  • 1962 – Marko bor i Jugoslavien
  • 1963 – Jackie bor i Holland
  • 1965 – Randi bor i Norge
  • 1966 – Noy bor i Thailand
  • 1968 – Matti bor i Finland

Biografier

  • 1971 – Mina påhitt
  • 1975 – Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult

Övriga böcker

  • 1959 – Pjäser för barn och ungdom
  • 1991 – Hujedamej och andra visor av Astrid Lindgren

Källor: Wikipedia, Astrid Lindgrens hemsida

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s