Kvinnliga författarmånaden: Isabel Allende

isabel-allende

Isabel Allende föddes i Lima, Peru 1942. Hon anses vara en av de mest framgångsrika kvinnliga romanförfattarna i Latinamerika. Mest känd är hon för romanen Andarnas Hus. Hon har kallats världens mest lästa spanskspråkiga författare.

Allende arbetare under många år som journalist, bland annat för den feministiska tidskriften Paula, innan hon beslutade sig för att satsa på författarkarriären på heltid.

Isabel Allende - Register files

Allende debuterade med romanen Andarnas hus år 1982. Hennes romaner baseras ofta på hennes egna erfarenheter och historiska händelser och hedrar kvinnors liv samtidigt som hon väver samman mytiska och realistiska element. Hennes stil har jämförts med Gabriel García Márquez då de båda skriver magisk realism. Sedan debuten har Allende skrivit ett 20-tal böcker, både skönlitterära och biografiska och hennes senaste roman utom 2015.

Allende har vunnit en mängd olika litterära pris under sin karriär. Bland annat tilldelades hon som första kvinna Gabriela Mistral-priset 1994, 2010 fick hon Chiles nationella litteraturpris 2010 och 2014 fick hon motta presidentens frihetsmedalj av USA:s dåvarande president Barack Obama

Bibliografi i urval
(Översättningar av Lena Anér Melin, om ej annat anges)

  • La casa de los espíritus, 1982 (Andarnas hus, Norstedt, 1984)
  • De amor y de sombra, 1984(Kärlek och skugga, översättning Ulla Roseen, Norstedt, 1986)
  • Eva Luna, 1987 (Eva Luna, Norstedt, 1988)
  • Cuentos de Eva Luna, 1989 (Eva Lunas berättelser, Norstedt, 1990)
  • El plan infinito, 1991 (Den oändliga planen, Norstedt, 1993)
  • Paula, 1994 (Paula), Norstedt, 1995)
  • Afrodita: cuentos, recetas y otros afrodisiacos, 1997 (Afrodite: berättelser, recept och andra afrodisiaka, Norstedt, 1998)
  • Hija de la fortuna, 1999 (Ödets dotter, Norstedt, 2000)
  • Retrato en sepia, 2000 (Porträtt i sepia, Norstedt, 2001)
  • La ciudad de las bestias, 2002 (Odjurens stad, Rabén & Sjögren, 2002)
  • Mi país inventado, 2003 (Landet i mitt hjärta, Norstedt, 2004)
  • El reino del dragón de oro, 2003 (Den gyllene drakens rike, Rabén & Sjögren, 2003)
  • El Zorro, 2005 (Zorro: så föddes legenden, Norstedt, 2005)
  • El bosque de los pigmeos, 2005 (Pygméernas skog, Rabén & Sjögren, 2004)
  • Inés del alma mía, 2007  (Inés min själs älskade: ett levnadsminne, Norstedt, 2007)
  • La suma de los dias, 2008 (Summan av dagarna, översättning: Hanna Axén, Norstedt, 2009)
  • La isla bajo el mar, 2011 (Zarités frihet, översättning: Hanna Axén, Norstedt, 2011)
  • El cuaderno de Maya, 2013 (Mayas dagbok, översättning: Hanna Axén, Pocketförlaget, 2013)

Källor: Wikipedia, Engelska Wikipedia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s