Kvinnliga författarmånaden: Selma Lagerlöf

240px-selma_lagerlc3b6f

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf föddes den 20 november 1858 på Mårbacka i Värmland och avled den 16 mars 1940. Hon är en av Sveriges mest uppskattade och framgångsrika författare. Hon tilldelades som första kvinna Nobelpriset i litteratur 1909 och blev senare även den första kvinnan i Svenska Akademien.  Hon var även en av de första ledamöterna i Samfundet De Nio.190px-atelje_jaeger_-_selma_lagerlc3b6f_1928

Hon debuterade med romanen Gösta Berlings saga år 1891. Den följdes sedan av Osynliga länkar 1894 och Antikrists mirakler 1897. Hennes största framgång fick hon med boken Jerusalem (1901-1902) och mest känd är hon kanske för Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-1907).

 

“Selma Lagerlöf gestaltade i sina litterära verk människor och deras känslor på ett sätt som alltjämt griper och förundrar. Hon kunde gjuta saga och verklighet samman till fantastiska och fascinerande historier, som fängslar läsaren genom spännande äventyr och dramatiska livsöden och roar genom humoristiska inslag. Hennes budskap om medmänsklighet, fred och rättsinnighet mister inte sin aktualitet.”

Förutom att författa var Selma Lagerlöf även politiskt engagerad och deltog t.ex. i kampen för kvinnlig rösträtt.

Selma Lagerlöfs verk är ständigt aktuella. Under 2017 kan man t.ex. se Löwensköldska ringen som teater på Uppsala Stadsteater.

Bibliografi:

  • Gösta Berlings saga (1891)
  • Osynliga länkar (1894)
  • Antikrists mirakler (1897)
  • Drottningar i Kungahälla (1899)
  • En herrgårdssägen (1899)
  • Jerusalem (del 1–2, 1901–1902)
  • Herr Arnes penningar (1904)
  • Kristuslegender (1904)
  • Legender (1904)
  • Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (del 1–2, 1906–1907)
  • En saga om en saga och andra sagor (1908)
  • Liljecronas hem (1911)
  • Körkarlen (1912)
  • Dunungen (lustspel) (1914)
  • Kejsarn av Portugallien (1914)
  • Troll och människor (del 1–2, 1915–1921)
  • Bannlyst (1918)
  • Zachris Topelius (1920)
  • Mårbacka (1922)
  • Löwensköldska ringen (1925)
  • Charlotte Löwensköld (1925)
  • Anna Svärd (1928)
  • Ett barns memoarer (1930)
  • Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (1932)
  • Höst (1933)
  • Meli (1934)
  • Från skilda tider (del 1–2, 1943–45, utgiven postumt)

Källor: Selma Lagerlöf-sällskapet, Wikipedia,Uppsala Stadsteater

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s