Kvinnliga författarmånaden: Alice Walker

alice-walker-660x400

Alice Malsenior Walker föddes 1944 i Putnam County, Georgia, USA. Hon är författare, poet och aktivist. Alice Walker har större delen av sitt liv tagit ställning för människors lika värde och större delen av sitt vuxna liv varit del av medborgarrättsrörelsen i USA. Hon har kämpat för de svartas rättigheter och för kvinnors. 1983 införde hon termen “womanism” i syfte att sammanföra all färgad feminism i en term, att skapa ett eget ord för deras erfarenheter. Walkers författarskap är påverkat av hennes politiska kamp och både hennes poesi och romaner handlar ofta om ämnen som ras och kön.

0b669df4ca70208d0f47639432d23f6b
Alice Walker debuterade med diktsamlingen Once 1968. Hennes första roman, The Third Life of Grange Copeland, utkom sedan 1970. Hon är dock mest känd för sin tredje roman The Color Purple (Purpurfärgen) från 1982. För denna roman tilldelades hon både Pulizer priset och National Book Award. 2016 tilldelades hon även Mahmoud Darwish Literary Prize for Fiction.

 

Bibliografi i urval:

Romaner och novellsamlingar
  • The Third Life of Grange Copeland (1970)
  • Everyday Use (1973)
  • In Love and Trouble: Stories of Black Women (1973)
  • Roselily (1973)
  • Meridian (1976)
  • The Color Purple (1982)
  • You Can’t Keep a Good Woman Down: Stories (1982)
  • Beauty: When the Other Dancer Is the Self (1983)
  • Am I Blue? (1986)
  • To Hell With Dying (1988)
  • The Temple of My Familiar (1989)
  • Finding the Green Stone (1991)
  • Possessing the Secret of Joy (1992)
  • The Complete Stories (1994)
  • By The Light of My Father’s Smile (1998)
  • The Way Forward Is with a Broken Heart (2000)
  • Now Is The Time to Open Your Heart (2005)
  • Devil’s My Enemy {2008}
  • The Cushion in the Road (2013)
Diktsamlingar
  • Once (1968)
  • Revolutionary Petunias and Other Poems (1973)
  • Good Night, Willie Lee, I’ll See You in the Morning (1979)
  • Horses Make a Landscape Look More Beautiful (1985)
  • Her Blue Body Everything We Know: Earthling Poems (1991)
  • Absolute Trust in the Goodness of the Earth (2003)
  • A Poem Traveled Down My Arm: Poems And Drawings (2003)
  • Collected Poems (2005)
  • Poem at Thirty-Nine
  • Expect nothing
Facklitteratur
  • In Search of Our Mothers’ Gardens: Womanist Prose (1983)
  • Living by the Word (1988)
  • Warrior Marks (1993)
  • The Same River Twice: Honoring the Difficult (1996)
  • Anything We Love Can Be Saved: A Writer’s Activism (1997)
  • Go Girl!: The Black Woman’s Book of Travel and Adventure (1997)
  • Pema Chodron and Alice Walker in Conversation (1999)
  • Sent By Earth: A Message from the Grandmother Spirit After the Bombing of the World Trade Center and Pentagon (2001)
  • Women
  • We Are the Ones We Have Been Waiting For (2006)
  • Mississippi Winter IV
Utgivet på svenska
  • Meridian (Meridian) (översättning Gunilla Holm, Trevi, 1983)
  • Purpurfärgen (The color purple) (översättning Kerstin Hallén, Trevi, 1984)
  • Det svarta arvet (The third life of Grange Copeland) (översättning Annika Preis, Trevi, 1989)
  • Följeslagaren (The temple of my familiar) (översättning Kerstin Hallén, Trevi, 1990)
  • Omskärelsen (Possessing the secret of joy) (översättning Britt Arenander, Trevi, 1992)

Källor: Wikipedia, Engelska Wikipedia, Alice Walker Officiella hemsida

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s